Skip to content

Oogstwijzer

| info@elsgeesterhof.nl | Bezoekadres: Boekenburglaan links naast nr 57 |

Zelfoogsttuin als ‘groene sportschool’

Zelfoogsttuin als ‘groene sportschool’

Stichting waarborgt toekomst Elsgeesterhof

Elsgeesterhof is sinds kort een stichting. Voor deze vorm is gekozen om de toekomst van de zelfoogsttuin veilig te stellen. De stichting richt zich onder meer op het realiseren van een zelfoogsttuin op een nieuwe locatie. Daarnaast zet het bestuur zich in om de maatschappelijke en sociale cohesie in de gemeente Teylingen te bevorderen, onder andere door mensen deel te laten nemen aan Elsgeesterhof en met educatieve projecten.

Elsgeesterhof heeft nu nog een tuinderij aan de Boekenburglaan in Voorhout. Hier gaan echter woningen gebouwd worden. Daarom verhuist de zelfoogsttuin in het najaar naar een andere locatie. “Daar komt heel veel bij kijken”, zegt Els Cramwinckel, voorzitter van het bestuur. “De stichting neemt een deel daarvan op zich, zodat initiatiefnemers Ingrid Verdegaal en Jacqueline Bader zich kunnen focussen op het tuinieren.”

Fantastisch initiatief

Jurist Cramwinckel hoefde niet lang te aarzelen toen ze gevraagd werd voor het stichtingsbestuur. “Elsgeesterhof is een fantastisch initiatief. Het is een heerlijke plek om te zijn, met leuke mensen. Deelnemers betalen een bedrag per jaar en kunnen wekelijks zelf de groente oogsten of bloemen plukken op het land. Als deelnemer kun je meewerken op de tuin, maar niets is verplicht. Er is altijd van alles te doen; tuinieren, maar ook technische zaken, zoals onderhoud en timmerwerk. Heb je interesse in vrijwilligerswerk? Neem dan contact met ons op via de website.”

Medebestuurders Sylvana Lalleman, Jef Hoeberichts en  secretaris Jeroen Henneke knikken instemmend. “Ik heb geen tijd voor een eigen moestuin”, zegt Sylvana. Maar ik eet wel graag groente uit de regio. En het is nog mooier als die zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen is geteeld. Ik help af en toe mee op de tuin, lekker buiten. In het bestuur houd ik me onder meer bezig met de publiciteit. Ik help ook met de website en sociale media.”

Paviljoen

Het stichtingsbestuur zal het pachtcontract voor de nieuwe Elsgeesterhof afsluiten met de grondeigenaar. Vervolgens wordt een overeenkomst met tuinders Verdegaal en Bader gesloten voor de exploitatie. Daarnaast werft het bestuur fondsen voor investeringen in de zelfoogsttuin, zoals kassen, een beregeningsinstallatie en de groene windhaag om het perceel. Er zijn plannen voor een paviljoen om gasten te ontvangen en voor educatieve activiteiten, bijvoorbeeld met schoolklassen.

Er nemen 85 huishoudens deel aan Elsgeesterhof. Het streven is om dit aantal dit jaar te laten groeien tot ongeveer 120. Op de nieuwe locatie kan de zelfoogsttuin dan doorgroeien naar 250 huishoudens. “Het is niet alleen vanwege de groente en de bloemen”, zegt Hoeberichts. “Je ontmoet er aardige mensen, je bent lekker buiten en je bent in beweging. We noemen het ook wel ‘de groene sportschool’.”

Kijk voor meer informatie op www.elsgeesterhof.nl

Fotobijschrift: Vier van de vijf bestuursleden van de Stichting Elsgeesterhof (v.l.n.r): Jef Hoeberichts, Els Cramwinckel, Jeroen Henneke en Sylvana Lalleman.